Siirry sisältöön
Hoito- ja palveluketjut

Asiakas

Muistisairauden diagnoosisi selviää kattavien selvittelyjen ja tutkimusten jälkeen. Oireet, tutkimustulokset ja niiden pohjalta tehty muistisairauden diagnoosi käydään läpi geriatrin tai neurologin vastaanotolla. Tuolloin sinulle kerrotaan, mistä muistisairaudesta on kyse, ja mitkä oireet potilaan kohdalla ovat tämän muistisairauden oireita. Tuolloin keskustellaan myös siitä, mikä on muistisairautesi aste sillä hetkellä. Käynnillä saat myös potilasohjeita ja tietoa eri tukimuodoista, kuten järjestöjen antamasta tuesta. Käynnin tiedot ovat näkyvissä kanta.fi-palvelussa ja pyytäessäsi saat ne myös paperisena tai postitse. ​

Hoidon seuranta

Välittömästi diagnoosin jälkeen sovitaan myös lääkehoidon ja muun hoidon aloituksesta sekä jatkoseurannasta (muistihoitaja / lääkäri). Neurologian poliklinikalla suunnitellaan hoidon ja seurannan toteuttamistapa. Aina sovitaan kuka vastaa jatkossa seurannasta! ​

Työikäisten muistisairaiden hoidon seuranta siirtyy perusterveydenhuollon puolelle, kun neurologian poliklinikan alkuvaiheen tutkimukset ja seuranta ovat ohi.

Tästä saat tiedon ja yhteystiedot, jotta he tietävät mihin olla yhteydessä! Käytännössä seurannasta vastaa oman alueen muistihoitaja tai muistikoordinaattori yhteistyössä terveyskeskuslääkärin tai geriatrin kanssa.

Diagnoosin saaminen nostaa usein mieleen paljon kysymyksiä, joten on tärkeää tietää, mistä taholta saat apua ja tukea.​

Kun muistisairauden oireet lisääntyvät, toimintakyky muuttuu tai vointiin tulee muita merkittäviä muutoksia, on ensisijainen yhteydenottotaho muistihoitaja, joka tarvittaessa ohjaa muiden palveluiden, kuten asiakasohjausyksikköön tai lääkärin vastaanotolle.

Ammattilainen

Työikäisten muistisairaiden hoidon seuranta siirtyy perusterveydenhuollon puolelle, kun neurologian poliklinikan alkuvaiheen tutkimukset ovat ohi.

Tästä on aina tieto ja yhteystiedot annettava sairastuneelle ja läheiselle, jotta he tietävät mihin olla yhteydessä!

Käytännössä seurannasta vastaa oman alueen muistihoitaja tai muistikoordinaattori yhteistyössä terveyskeskuslääkärin tai geriatrin kanssa.

Kun työikäisellä on todettu muistisairaus, on seuranta, apu ja tuki räätälöitävä yksiköllisesti ja huolellisesti. Erityisesti työikäisellä muistisairausdiagnoosi vaikuttaa oman tulevaisuuden suunnitteluun ja koko perheen elämään. Työelämässä jatkamisesta ​on hyvä myös keskustella työpaikalla. Lue lisää: Sairauteen sopeutuminen/ työterveysneuvottelu. ​

Tarvittaessa perusterveydenhuollosta käsin voi konsultoida (tarvittaessa myös alle 70 v kohdalla) neurologia ja geriatria tai muuta ​muistisairauksien hoitoon perehtynyttä lääkäriä.