Suun terveys
Asiakkaalle
Suun ja hampaiden terveys vaikuttaa koko kehon terveyteen ja elämänlaatuun sekä ruokailuun ja ravitsemustilaan. Huolellinen hampaiston hoito ja terveelliset elämäntavat ennaltaehkäisevät reikiintymistä ja iensairauksia.
Suun terveyden kannalta kaikkein tärkeintä on hyvä kotihoito!
Ikääntyneen suunhoito. Pikaohje asiakkaalle
Ammattilaiselle
Suun ja hampaiden terveys vaikuttaa koko kehon terveyteen ja elämänlaatuun sekä ruokailuun ja ravitsemustilaan. Huolellinen hampaiston hoito ja terveelliset elämäntavat ennaltaehkäisevät reikiintymistä ja iensairauksia. Huono suun terveys vaikuttaa suoraan useisiin yleissairauksiin, kuten esimerkiksi diabetekseen, sydänsairauksiin, sydäninfarktiin tai aivohalvauksiin. Suu on portti ihmisen elimistöön.
Jokaisella ihmisellä on oikeus puhtaaseen suuhun.
Muistisairaan suunhoito
Työväline:
Lisätietoa:
Muistisairaan suunhoito kotihoidossa ja asumispalveluissa
Aina asiakas ei pysty itse pitämään huolta suun terveydestään. Tällöin hänen on saatava siihen apua. Suun terveydestä ja hygieniasta on aivan yhtä tärkeä pitää huolta kuin muustakin päivittäisestä hygieniasta.
Muistisairaan suunterveyden seuranta
Muistisairaan kohdalla on hyvä kiinnittää huomiota säännölliseen suun terveyden seurantaan:
- Säännöllinen käynti suun terveydenhuollossa. Esimerkiksi suuhygienistin vastaanotolla tai suuhygienistin säännöllisellä kierrolla tehostetun palveluasumisen yksikössä
- Jos syöminen vaikeutuu, on syytä huomioida nielemisfunktio ja jos on aihetta epäillä poikkeavaa niin, tarvittaessa tehdään lääketieteellinen arvio tilanteesta.
Suositeltavat kohdat suun terveyden tarkistukseen:
Muistisairausdiagnoosin jälkeen
Kotihoidon aloituksessa
Tehostettuun palveluasumiseen mennessä