Lapsen suojelu
Asiakkaalle
Tuen tarve rikosprosessin päättymisen jälkeen
Rikosprosessi on usein lapselle ja vanhemmille kuormittava ja koko perhe voi tarvita tukea rikosprosessin jälkeenkin. On tärkeää olla matalalla kynnyksellä yhteydessä tukea tarjoaviin tahoihin, jos oman perheen tilanne huolestuttaa eikä aktiivista asiakkuutta ole. Vanhemman on hyvä huolehtia omasta hyvinvoinnistaan ja jaksamisestaan – kun vanhempi voi hyvin, lapsi voi hyvin.
Lapsen kasvun ja kehityksen näkökulmasta on tärkeää, ettei läheinen pidä yllä perusteetonta huolta siitä, että lapsi on joutunut väkivallan kohteeksi. Rikosprosessin päättyminen ei kuitenkaan aina tarkoita sitä, etteikö väkivaltaa olisi ollut. Rikostutkinnan lopputulos ei välttämättä vaikuta siihen, mikä lapsiperheiden sosiaalityön tai lastensuojelun arvio lapsen ja perheen tilanteesta on. Tämä johtuu siitä, että palvelutarpeen arvioinnissa ja mahdollisen asiakkuuden aikana perheenne kokonaistilanne otetaan huomioon. Tällä tavoin huolehditaan siitä, että lapsi ja perhe saavat yksilöllistä tukea lapsen turvallisuus huomioiden.
Jos asiakkuus jatkuu lapsiperheiden sosiaalityössä tai lastensuojelussa, tavoitteena on aina tukea perheen omia voimavaroja niin, että perhe voi olla yhdessä. Tilanteissa, joissa lapsen kasvu ja kehitys vakavasti vaarantuu kasvuympäristön ja/tai lapsen oman toiminnan johdosta, lapsi voidaan sijoittaa kodin ulkopuolelle. Avohuollon tukitoimet ovat kuitenkin ensisijaisia.
Lisätietoa:
Lastensuojelun käsikirja – THL
Lasten, nuorten ja perheiden sosiaalipalvelut – THL
Lapsiperheiden sosiaalipalvelut – Lastensuojelu.info
puh. +358 62307850 (ma-pe 9-15)
Perhekeskuksen asiakasohjaus – Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Ammattilaiselle
Yhteistyö epäilyn päättymisen jälkeen
Lapsen sosiaalityöntekijän, poliisin ja syyttäjän yhteistyö on merkityksellistä kaikissa rikosprosessin vaiheissa. Jos epäily on perusteeton, sitä ei tule pitää yllä tarpeettomasti missään palveluissa. Lapsen sosiaalityöntekijän on tärkeää myös olla tietoinen esimerkiksi siitä, että vaikka tuomiota lapseen kohdistuvaan lähisuhdeväkivaltaan ei tulisikaan, epäily voi jäädä voimaan. Tällöin arvioinnin ja työskentelyn tulisi jatkua lapsiperheiden sosiaalityössä tai lastensuojelussa. Jos uutta tietoa epäilyyn liittyen ilmenee, voi poliisi aloittaa rikosprosessin uudelleen.
Lapsen kanssa toimivien ammattilaisten on syytä olla yhteydessä sosiaalityöntekijään ja tarvittaessa poliisiin sekä tehdä viipymättä lastensuojeluilmoitus ja/tai rikosilmoitus, jos uutta tietoa ilmenee tai lapsella on epäselviä jälkiä. Turvallinen arki ja rutiinit ovat parasta tukea kaikille lapsille – myös heille, jotka kokevat rikosprosessin väkivaltaepäilyn johdosta.