Fyysinen terveys
Asiakkaalle
Kun lapseen epäillään kohdistuneen väkivaltaa, voidaan joskus tarvita myös lääkärin tutkimusta. Lääkärin tutkimus tehdään lapsen ehdoilla ja lapsen suostumuksella eikä se satu, vaikka olisi kyse lapseen kohdistuneesta seksuaaliväkivaltaepäilystä.
Lääkärin tutkimus tehdään joko oman alueen terveysasemalla tai erikoissairaanhoidossa, mutta joissain tilanteissa lapsi tutkitaan Tampereella TAYS:ssa. Esimerkiksi alle 16-vuotiaaseen kohdistunut seksuaaliväkivaltaepäily tutkitaan lähes poikkeuksetta Tampereella.
Tarkastuksen tavoitteet
Selvittää ja arvioida:
- lapsen yleiseen terveyteen, kasvuun ja kehitykseen liittyviä seikkoja.
- perheen elinoloja, terveystottumuksia, kasvatuskäytäntöjä, perheen sisäistä vuorovaikutusta sekä sisarusten vointia ja keskinäisiä suhteita
- lapsen koulunkäyntiin ja vapaa-aikaan liittyviä seikkoja
- päihteiden käyttöä lapsen / nuoren ja muiden perheenjäsenten osalta
- lapsen psyykkistä vointia, mm. traumaoireita
- turvataitokasvatuksen ja terveysneuvonnan tarvetta lapselle/nuorelle/perheelle
- psykososiaalisen tuen sekä psykoedukaation tarvetta (lapsi, nuori, vanhemmat)
- lääketieteellisten lapsen iän mukaisten tutkimusten, jatkotutkimusten, ennaltaehkäisyn, seulonnan, hoidon ja seurannan tarvetta
Tarjota:
- psykososiaalista tukea, terveysneuvontaa ja turvakasvatusta tarpeen mukaan
Ohjata:
- lapsi /nuori /perhe tarvittaviin lisätutkimuksiin ja jatkotuen piiriin
Parhaimmillaan terveystarkastus voi toimia lasta eheyttävänä ja ahdistusta poistavana toimenpiteenä. Vanhemman kyky tarjota turvallista arkea on tärkeää erityisesti trauman kokeneelle lapselle. Jatkotukea voidaan suunnitella esimerkiksi yhteistyössä lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän kanssa, huomioiden jo olemassa olevat tuen ja hoidon palvelut sekä muut mahdolliset alueelliset palvelut.
Epäillystä väkivaltatapahtumasta keskustellaan lapsen ja vanhemman kanssa vain sen verran kuin terveystarkastuksen suorittaminen vaatii, koska kaikessa toiminnassa tulee ottaa huomioon poliisin esitutkinta. Vanhemmalle tai saattajalle kerrotaan ne asiat, jotka vaativat hoitoa ja toimenpiteitä lapsen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta.
Jos lapsi tai nuori on kohdannut seksuaaliväkivaltaa
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden keskus, SERI-tukikeskus, palvelee kaikkia yli 16-vuotiaita seksuaaliväkivaltaa kokeneita. SERI-tukikeskukseen voi tulla itse ilman lähetettä. Läheisen voi ottaa mukaan tukihenkilöksi. SERI-tukikeskuksen numeroon voi myös soittaa tai lähettää tekstiviestejä kaikkina viikonpäivinä ympäri vuorokauden. SERI-tukikeskukseen on hyvä tulla mahdollisimman pian tapahtuneen jälkeen, mutta kuitenkin viimeistään kuukauden kuluttua tapahtuneesta. SERI-tukikeskukseen voi kuitenkin olla yhteydessä, vaikka tapahtuneesta olisi kulunut jo pidempään.
SERI-tukikeskuksen palveluihin kuuluvat
- oikeuslääketieteellinen näytteenotto, laboratoriokokeet ja tilanteen kokonaisarvio
- tarvittavat lääkkeet, rokotukset ja jälkiehkäisy
- psyykkinen tuki traumaattisesta kokemuksesta toipumiseen ja hoidon jatkosuunnitelma
- asiakkaan halutessa tuki oikeusprosessin käynnistämiseen ja sen ajaksi
- ohjeita ja tietoa kolmannen sektorin toimijoista.
SERI-tukikeskus tekee yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa ja ohjaa tarvittavan tuen ja avun piiriin.
Seinäjoen keskussairaala, Hanneksenrinne 7, Seinäjoki
Naisille tutkimukset tehdään synnytys- ja naistenpäivystyksessä, miehille yhteispäivystyksessä.
Puh. +358 504742631 (myös tekstiviestit), yhteydenotot 24/7
Seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden keskus – Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Jos lapsi tai nuori on alle 16-vuotias, tutkitaan hänet lähes poikkeuksetta Tampereen yliopistollisessa sairaalassa (TAYS) seksuaaliväkivaltaepäilyn yhteydessä.
Ammattilaiselle
Fyysisen terveyden arvioiminen ja tutkiminen on tärkeä osa moniammatillista yhteistyötä tilanteessa, missä epäillään lapseen kohdistunutta väkivaltaa. Barnahus-laatustandardien mukaan lääketieteellinen tutkimus tulee toteuttaa lapsiystävällisesti ja sen tekemiseen tulee olla erikoistunut ja hyvin osaava henkilöstö.
Somaattisen tutkimuksen laadukkaan teknisen suorittamisen lisäksi on tärkeää arvioida lapsen aiempaa terveyshistoriaa suhteessa käsillä olevaan väkivaltaepäilyyn ja lapsen vointiin. Aikaisemmista terveydenhuollon kirjauksista voi löytyä tärkeää tietoa liittyen kyseessä olevaan väkivaltaepäilyyn ja sen selvittämiseen, kuten vaihtoehtoisiin oireiden ja löydöksen syihin sekä yleisiin lapsen hyvinvoinnin, terveyden ja kehityksen kannalta tärkeisiin asioihin.
Lapsen somaattinen tutkimus
Esitutkintaan liittyvällä fyysisellä eli somaattisella tarkastuksella on useita tavoitteita:
- Todeta ja dokumentoida mahdolliset fyysiset vammat
- Ohjelmoida tarvittavat diagnostiset tutkimukset (mm. kuvantamistutkimukset)
- Ottaa tarpeelliset näytteet (mm. oikeuslääketieteelliset näytteet)
- Huolehtia tarvittaessa tarttuvien tautien ennaltaehkäisystä, seulonnasta ja hoidosta tai hoitoon ohjaamisesta
- Huolehtia tarvittaessa jälkiehkäisystä
- Antaa tarvittava lääketieteellinen hoito ja psykososiaalista ensivaiheen tukea
- Arvioida somaattisen ja psyykkisen terveydenhuollon palvelujen tarvetta ja kiireellisyyttä sekä ohjata näiden palvelujen pariin
- Tehdä tarvittavat lastensuojelulain 25§ velvoittamat ilmoitukset poliisille, syyttäjälle ja lastensuojelulle, jos näitä ei ole tehty
- Laatia tilatut lääkärinlausunnot ja muut lausunnot
- Antaa lapselle ja perheelle asiallista ja oikeaa tietoa esim. lapsella todetuista vammoista ja niiden paranemisennusteesta
- Varmistaa tarvittaessa vammojen paraneminen uudella tarkastuksella.
Lähde: Fyysinen terveys – Barnahus
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelle on laadittu ohje ”Lapseen kohdistuvan pahoinpitelyn somaattinen tutkimus Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella”. Ohje löytyy intrasta: Ohjeet väkivaltaepäilyihin – HYVAEP Intra
Vain noin 20 % väkivaltaa kokeneista lapsista tutkitaan TAYS:ssa, joten Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella on oltava valmiutta tutkia lapsi pahoinpitelyepäilyn yhteydessä.
Barnahus-koulutusvideoita terveydenhuollon ammattilaisille