Siirry sisältöön
Hoito- ja palveluketjut

Mitä on ADHD?

ADHD (attention-deficit/hyperactivity disorder) tarkoittaa aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriötä. Se on kehityksellinen neuropsykiatrinen häiriö, joka haittaa päivittäistä toimintakykyä.

ADHD:n ydinoireet

  • tarkkaamattomuus
  • ylivilkkaus
  • impulsiivisuus.

ADHD:ssä oireet voivat painottua joihinkin näistä kolmesta ydinoireesta. Perimällä on suuri merkitys ADHD:n esiintyvyydessä. On tavallista, että perheessä sekä vanhemmalla, että lapsella on ADHD. Aikuisen ADHD-tutkimuksissa on pyrittävä varmistamaan, että useita oireita on esiintynyt jo lapsuudessa.

ADHD:n diagnosointiin tarvitaan laajasti tietoa oireiden esiintymisestä ja toimintakyvystä eri tilanteissa, henkilön psyykkisestä ja fyysisestä terveydentilasta, kehityshistoriasta, elämäntilanteesta sekä muista oireisiin vaikuttavista tekijöistä.

ADHD:n viittaavat oireet voivat selittyä myös muilla tekijöillä, kuten psyykkisillä tai elämäntilanteeseen liittyvillä tekijöillä, josta syystä erotusdiagnostiikka ja laaja tiedonkeruu on tärkeää.

Hoitamattomana ADHD voi vaikuttaa työ- sekä opiskelukykyyn, sekä se suurentaa riskiä syrjäytymiseen, psykiatriseen häiriöön, sekä päihteiden käyttöön. Varhainen ADHD:n toteaminen ja sen hoitaminen vähentää terveysriskejä ja parantaa elämänlaatua, sekä toimintakykyä.